Cosmètica natural vs cosmètica convencional


Després d'escriure en el blog moltes receptes de cosmètica natural, crec que encara no t' havia explicat la diferència que hi ha amb la cosmètica convencional. Sempre posant que es millor la cosmètica que et pots fer a casa amb olis vegetals i essencials,... però encara mai havia escrit el perquè. Així que.... som'hi!

Primer t'explicaré la definició de què es un producte cosmètic:

"Es tota substància o barreja destinada a ser posat en contacte amb les parts superficials del cos humà (epidermis, sistema pilòs i capil.lar, ungles, llavis i òrgans genitals externs) o amb les dents i les mucoses bucals amb la finalitat exclusiva o principal de netejar-les, perfumar-les, modificar-ne l'aspecte, protegir-les, mantenir-les en bon estat o corregir les olors corporals."

Per tant, podem dir que quan parlem de cosmètic ens dirigim per exemple a:

  •  cremes facials i corporals
  •  mascaretes
  •  pasta de dents
  •  cera per depilar
  •  maquillatge
  •  productes per tenyir els cabells
  •  esmalts d'ungles
  •  productes per a la neteja de la pell i del cabell
  •  perfums,...

Es a dir, que serveixen per aplicar a parts superficials del cos amb la finalitat purament estètica, per protegir, mantenir, modificar l'aspecte, anar nets, polits i perfumats

Però no podem confondre per exemple amb:

  •  pasta de dents per gingivitis 
  •  els champús per tractar els polls
  •  champús anticaspa
  •  productes per al massatge esportiu
  •  productes per alleujar el dolor o picor,... 

Aquests no són productes cosmètics tal com ho defineix el Reglament europeu  de cosmètics. S'en diuen  productes de cura personal.

Dit això, explicaré la diferència que hi ha entre la cosmètica natural i la convencional  en quan a ingredients que porten:

                   Cosmètica convencional              Cosmètica natural


Ja veus que la diferència es brutal.

Has de llegir molt bé els ingredients que porta cada cosmètic, ja que a vegades t'ho venen com a natural quan de natural no en té res.

A més, un producte natural no és sinònim de ecològic, de fet, un cosmètic ecològic es podrà així quan compleix més requisits que no pas un cosmètic amb certificació natural. Per tant, un cosmètic natural i un cosmètic ecològic poden tenir el mateix INCI (ingredients) i l'únic que els diferencia es el precentatge d'ingredients certificats com a bio.

També dir, que no tot lo natural es inocu, ja que per molt campestre que sigui una planta, pot donar-te sensibilitat o irritació a la pell, per això, abans d'utilitzar qualsevol ingredient, informa't sempre tant dels seus benficis com dels seus possibles efectes adversos per la salut.

I es que són molts els beneficis amb la cosmètica natural, sobretot la que ets pot fer tu:

- Segur: ja que es descarten tots els components químics derivats del petroli, aditius artificials i sintètics, i a sobre, tot el que et fas a casa tens la seguretat de saber el que et poses (mira sempre si hi ha contraindicacions o efectes adversos dels ingredients que utilitzis)

Personalitzable: els productes que et puguis fer s'adapten a la necessitat de la pell de la persona.

- Lúdic i gratificant: decobrim, aprenem i deixem anar la nostra creativitat ja que la combinació que podem fer son moltes.

- Eficaç: regenera, cuida i protegeix la pell amb eficacia ja que s'adapta molt bé a la nostra pell per la gran afinitat dels components amb la nostra epidermis. 

- Sa: el que et poses a la pell prové de la naturalesa, cuides del medi ambient, no s'utilitza res animal (exceptuant la lanolina i la cera d'abelles), i els envasos es poden reciclar.


Aixi doncs, t'he concençut a passar-te a la cosmètica natural casolana?

Que tinguis un bon dia!

Silvia






Exfoliant de pastanaga i mel


Has hagut de fer mai alguna cosa que no tens ni idea de com es fa perquè no es el que et dediques, però ara per ara no tens més remei que fer-ho? Doncs a mi m'ha passat.
Els últims dies no he pogut publicar res perquè havia de solucionar coses del blog que no tenia ni la més remota idea de com ho havia de fer. He tardat a solucionar-ho, però encara em queda afegir les xarxes socials al blog, cosa que ja tenia  però se m'han esborrat.
En fi... de moment ho deixo així. A veure quan puc solucionar el que em queda i tenir algun dia una pàgina web en condicions.

Vols saber què faig en aquestes ocasions? Doncs.......mimar-me!

Què tal un exfoliant corporal? Et quedarà una pell suaaaaaau, molt fina al tacte, sensació súper agradable, els productes que després et posis et penetraran millor i de cares a prendre el sol et quedarà un color a la pell més uniforme. Aquí t'explico en detall de com n'és important exfoliar la pell.

I com ho farem? T'enrecordes l'últim post que vaig parlar de les propietats de la pastanaga i com fer un macerat? També et vaig explicar com convertir la pastanaga en pols. Doncs amb tot això avui en farem un exfoliant. Només necessitem 4 ingredients.


Ingredients:

- Pastanaga en pols.
- Macerat de pastanaga.
- Glicerina.
- Mel.

Procediment:

Ja veus que no poso quantitats. M'agrada que ho facis al teu gust, amb la textura que més t'agradi. Si ho vols més o menys espès hi posaràs més o menys oli. De glicerina posa-hi una cullarada sopera, la resta t'ho deixo al teu gust. També pots afegir algun oli essencial que t'agradi la seva olor.

És molt senzill, i la teva pell t'ho agrairà.

A més, aquest temps que et dediques a tu no t'ho treu ningú.

I com ho has de fer? Doncs posa tots els ingredients en un bol i barreja bé. Després aplica-t'ho amb les mans mentre estàs a la dutxa començant per les cames i anar pujant amb moviments circulars. A poc a poc, suaument, amb tranquilitat. No tinguis pressa. Si pots posar-te música, fes-ho.
Fes-ho amb la pell seca. Un cop ja has fet tot el cos, esbandeix-te bé, eixuga't i posa't una crema hidratant.

Què et sembla? 
I tu, com et mimes quan estàs estressada? Explica'm, sóc tot orelles!

Que tinguis un bon dia!

Silvia








Com extreure les propietats de la pastanaga?


Hola! Com vas amb aquesta calor? Jo la veritat, es que mai he portat gaire bé la calor, m'axafa molt, em quedo sense energia. Però no hi ha res com un bon bany, dutxa o beure alguna cosa fresqueta per passar aquesta calor.

No, no et vull parlar de la calor avui, però si d'un producte que  t'anirà bé per cuidar la pell de cares a prendre el sol.

I el producte en si es......la pastanaga.

La qualitat més important de la pastanaga, es la de ser la  hortalissa  amb més betacarotens, que el fetge s'encarrega de tranformar-la amb vitamina A.

Té propietats anticancerígens, protector dels ulls, de les mucoses, la pell i el cabell. A més, els betacarotens també son uns potents antioxidants que protegeixen a tots els teixits del cos contra la degeneració causada pels radicals lliures. Aquesta acció es veu reforçada per les vitamines C i E que també estan presents en la pastanaga. Pel que fa als minerals podem dir que es rica en potassi, fòsfor, calci, ferro, magnesi, iode.

La pastanaga es un dels millors recursos per menjar quan existeixen problemes digestius. La vitamina A es esencial per protegir i regenerar les membranes digestives. Es útil quan hi ha infeccions com els cucs intestinals. A més, per les seves propietats suavitzants i calmants de la mucosa digestiva ajuda a reparar l'intestí irritat, i quan es consumeix regularment, la seva fibra normalitza el trànsit. Per tant, serà  útil en casos com la gastritis, úlceres, indisgestiò, intestí irritable, tant estrenyiment com en diarrea, colitis,...

Nota: es recomana menjar la pastanaga amb oli verge de primera pressió en fred o combinar-la amb alvocat o nous, ja que la grassa fa que s'absorveixi les propietats dels betacarotens.

De fet, no crec que t'hagi de dir com menjar-la, tant es si es en amanides crua com en cremes, al vapor, bullida, en sucs o batut. Però el que potser no saps es quines propietats sobre la pell.

De la pastanaga prèviament tallada i macerada, obtenim després de filtrar, un oli macerat d'un color taronja. Les seves propietats gràcies a la vitamina A ens serà útil en la composició d'un producte per la preparació del broncejat, ens ajudarà a broncejar la pell d'una manera equilibrada i que el moreno ens duri més i sobretot com a tractament per després de prendre el sol.
La capacitat de les pastanagues per nutrir la pell i absorvir les impureses acumulades sobre el cutis fa que s'utilitzi molt en mascaretes per l'acné. També es útil per curar problemes de pell com excemes, ferides, cremades, incluides les produïdes pel sol, per les taques,  i un gran antiarrugues.



T'explico com he preparat el macerat per després poder formular algun producte broncejador i com també he utilitzat les pastanagues per fer-les pols i així poder-ne fer un exfoliant per preparar la pell de cares a l'estiu.

1.- Talla les pastanagues. Pots fer-ho amb un pela-patates o amb un ganivet i tallar-ho a rodelles. Millor si les pastanagues son ecològiques, així ho aprofitem tot, fins i tot la pela. (A la foto t'ensenyo les dues maneres de fer-ho, però tallat a rodelles, s'aprofita més tota la pastanga).




2.- Posa-ho en una safata i deixa-ho a secar. Millor en un lloc airejat i escalfat però que no toqui mai el sol directe.

3.- Un cop seca, fes dos pilons: un per fer pols i l'altre per macerar amb oli.

4.- El que has guardat per fer pols, posa-ho en una batedora i tritura fins que quedi  en forma de pols. Guarda-ho en un pot ben tancat. Et servirà per fer un exfoliant que ben aviat t'ensenyaré.


5.- L'altre part posa'l en pot de vidre i després afegeix oli de sèsam de primera pressió en fred fins que sobrepassi la pastanaga seca. Tapa i deixa-ho uns 21 dies en lloc fosc i sec remenant el pot cada 2/3 dies. Un cop passat els dies, filtra i guarda en un recipient. Tindràs un macerat de pastanaga amb oli de sèsam que et servirà per fer diferents productes i diferents utilitzacions. En pocs dies t'explicaré com fer un producte amb aquest macerat.

Per tant, no et perdis els pròxims posts on t'explicaré com fer servir aquests dos ingredients de cares al bon temps i tenir una pell broncejada, hidratada i protegida.

I tu, consumeixes la pastanga? De quina manera?

Que tinguis un bon dia!

Silvia














Oli corporal post-depilació


Ens agrada tenir la pell cuidada, hidratada, sense granets i sense pèls. I ara que s’acosta el bon temps es quan més ens adonem del que hauríem d’haver fet i no hem fet, es a dir, cuidar-la.

De cara al bon temps anem amb roba més lleugera i a mesura que passen els dies i arriba l’estiu, ensenyem més les cames, anem a la platja amb biquini o banyador, i es quan ens mirem i diem:

“Mira aquests pèls se m’han quedat per dins!”, ”Quina pell tant seca que tinc!” .

Et veus tots els defectes!

I ara te’n dones compte!

T’has de cuidar la pell durant tot l’any. Netejar-la, hidratar-la i protegir-la cada dia.


Normalment ens depilem força sovint durant l’any i de fet, la depilació no deixa de ser una agressió per la pell. Per tant, et donaré uns consells per una bona depilació i no en pateixis agressions:

- Exfolia’t la pell uns dies abans de la depilació, per aquells pèls que encara  tenim per dins. Fes-ho de manera suau i amb un exfoliant adient al teu tipus de pell. Si tens la pell sensible el granet de l’exfoliant ha de ser petit perquè rasqui lo suficient i no sigui massa agressiu per la teva pell.
- Evita l’exposició solar directa a la zona a depilar almenys durant 24h tant abans com després de la depilació.
- La teva pell ha d’estar neta i seca, sense restes de crema, ja que si no pot dificultar l’adherència de la cera.
- Hidrata i calma la pell després de la depilació.
- Si tu no te’n surts deixa-ho en mans d’una professional i et dirà quin es el mètode més adient per tu.

Avui et deixo la recepta d’un oli corporal per després de la depilació. Gracies a l’oli d’albercoc i de calèndula ens aportaran propietats suavitzants, calmants i antiinflamatòries per la pell que ens ha pogut quedar envermellida i irritada després de la depilació. L’oli essencial d’arbre de té tindrà un efecte antibacterià i cicatritzant reduint el risc que s’infecti el poro. I el de lavanda també ens ajudarà a calmar, cicatritzar i a més es un gran regenerant cutani.


Ingredients:

- 15 gr. Oli d’albercoc
- 12 gr. Oli de calèndula
- 30 gr. Oli de jojoba
- 36 gotes d’oli essencial de lavanda
- 24 gotes d’oli essencial d’arbre de té
- 3 gotes de vitamina E (antioxidant)

Procediment:

Per a 60 gr de producte final simplement pesa cada un dels ingredients i els poses un per un en una ampolla de vidre i fosca. Tapa i barreja movent l’ampolla perquè tots els ingredients quedin ben integrats.

Jo aquest oli el faig servir després de depilar les cames, tot i que també es pot posar als braços (la gent que se’ls depila) o al pit i esquena pels homes. Les zones més delicades com axil·les, engonals, llavi superior i celles utilitzo aloe vera.

Es un oli exclusiu per després de depilar les cames, no per un ús diari de rutina ni per zones delicades com les engonals, genitals, axil·les. Tampoc per la zona facial.

I tu, ja et cuides la pell?

Que tinguis un bon dia!

Silvia