Com extreure els principis actius de les plantes


L’ús de les plantes com a eina per a restablir la salut i el benestar no es nou. Ben el contrari, totes les cultures d’aquest món i en tots els temps han fet servir les plantes medicinals com a base de la seva pròpia medicina i han disposat d’una flora medicinal particular a partir de qual fabricaven els seus remeis.

De fet, s’estima que existeixen més d’un milió d’espècies vegetals en el planeta, de les quals es poden considerar com a medicinals aproximadament un 10%, es a dir, més de 100.000 espècies que son habitualment utilitzades per diferents cultures al voltant del món.


A més de l’experiència empírica acumulada durant milers d’anys, avui en dia hi ha un gran coneixement químic, farmacològic i clínic que prova l’efectivitat de les espècies vegetals. Es coneix quin es l’entorn natural més apropiat per a cada espècie, quina es la època adequada per la seva recol·lecció i de quina manera s’ha de manipular perquè reuneixi  les millors condicions terapèutiques. A més, s’ha difós noves formes de preparació per facilitar l’administració d’aquests remeis vegetals.

Molts sabem de les propietats d’algunes plantes. Quan anem pel bosc, muntanya, sabem reconèixer algunes d’elles i de ben segur que n’has recol·lectat alguna algun dia.

Hem de tenir en compte els factors interns i externs relacionats amb la planta en el moment de la recol·lecció, ja que d’això dependrà de la seva riquesa en principis actius. També les condicions de secat i de conservació influeixen en la degradació enzimàtica de la planta separada del seu medi vital.

Per tant, tindrem en compte el següent:

Recol·lecció:

- La època en que es recol·lecta cada planta es important ja que la quantitat i la naturalesa dels principis actius varien al llarg de l’any.
- S’ha de conèixer molt bé les espècies que es recol·lecten i es consumeixen sobre la qual es té una total seguretat. Mira guies de plantes, herbaris virtuals, recol·lectors experimentats.
- Les fulles millor si es recol·lecten quan les flors comencen a obrir-se.
- Les flors just abans de que estiguin totalment obertes.
- Millor si fulles, flors i fruits no es recol·lecten quan estan banyats per la pluja. Millor en dies secs i assolellats.
- Mai no s’ha de recol·lectar exhaustivament a partir d’una sola mata. S’han de deixar a les plantes flors suficients perquè puguin reproduir-se. Mai arrencar-la del tot.
- Mirar que l’entorn de la planta no estigui contaminat. Tampoc recol·lectar les plantes que estan al costat de carreteres molt transitades i evitar que els llocs de recollida es trobin en un entorn de camps de cultiu amb herbicides.

Assecat:

- Una vegada collida la planta o la part que ens interessa posar-la assecar el més aviat possible.
- L’assecat es pot fer en manats penjats de cap per avall, o bé estenent la planta damunt de teles mosquiteres o safates foradades.
- Per assecar fruits, fulles o flors millor en un lloc escalfat pel sol però mai sol directe, i airejat.
- Determinar el punt que ha d’arribar el secat de la planta simplement es qüestió de pràctica.

Conservació:

- Acabat el secatge es traurà qualsevol impuresa que hi quedi (pedretes, cossos estranys,...).
- Millor si es guarda en pots de vidre tancats hermèticament nets i secs, guardats en un lloc airejat, sec i que estigui a una temperatura constant.


Ok molt bé! Però.... i ara què? Doncs ara toca saber com utilitzar la planta per extreure els seus principis actius i beneficiar-te de les seves propietats. T’explicaré les més comunes i que et pots fer a casa de manera senzilla:


Infusió:

- La coneixes prou bé no? Les infusions són la manera més adequada per preparar tisanes amb parts delicades de les plantes com les fulles, flors, tiges tendres, alguns fruits,...
- Es recomana que les parts de les plantes a infusionar estiguin trossejades homogèniament.
- Segons l’edat la dosis recomanada serà diferent (vegeu aquí).
- Per la preparació es posa aigua bullint sobre la planta en un got que puguis tapar ( o  posar un platet damunt). Es deixa en repòs uns minuts i es filtra. S’ha de prendre al moment. També es pot fer servir per ús extern. 

Decocció:

- Les parts més dures d’algunes plantes necessiten una decocció per extreure’n els seus principis actius.
- Saps la diferència amb la infusió? Es fa amb la part més dura de la planta com les tiges, les escorces, les branques o les arrels, algunes llavors.
- Trossejar abans de fer la decocció.
- La preparació consisteix en deixar bullir la part de la planta amb aigua entre uns 5 i 20 minuts. Si la part de la planta està tallada ben petitoneta serà suficient 5 minuts, si són més dures o llenyoses seran necessaris 20 minuts. Es cola i es pren. També es pot fer servir per ús extern.Oleat:

- Es tracta d’una maceració deixant la planta prèviament trossejada i seca a un líquid d’extracció (que serà un oli vegetal).
- Per exemple, per preparar un oleat de lavanda es prepara al 10% (relació planta/extracte 1/10). En un recipient amb 100 ml d’oli vegetal (girasol, oliva, sèsam,...) s’afegeix 10 grams de flors de lavanda. Es tapa i es deixa a la foscor o a sol i serena durant 21 dies removent el recipient cada 2/3 dies.
- Un cop passat els dies es filtra i es guarda en un recipient fosc.
- Els oleats et serviran per fer cremes, ungüents, pomades o aplicar-te directament a la pell.


També tenim els extractes hidroalcohòlics, extractes hidroglicòlics, també tenim els xarops, les compreses, cataplasmes. Però el post s’allargaria molt i puc anar-ho explicant de mica en mica.

Simplement volia que sabessis les tres maneres que pots extreure els principis actius de les plantes que reculls al camp o que compres ja seques i que sigui súper fàcil de fer per tu i què has de tenir en compte si recol.lectes la planta. Hi ha unes quantes maneres més d’extreure’n les seves propietats com he dit com son els extractes hidroalcohòlics però ja hem de tenir més punts en compte i ara no et vull complicar més.

Atenta la setmana que ve que t'explicaré com fer unes gominoles a partir d'una infusió.


Abans d’utilitzar qualsevol planta medicinal o olis essencials es aconsellable que consultis a un metge o especialista i que t’informi rigorosament de les possibles contraindicacions i efectes adversos. Sobretot si estàs embarassada, en període de lactància, si pateixes alguna malaltia  i/o prens algun medicament de prescripció. Precaució també en nens i persones grans.

La informació continguda en aquest post té una funció purament informativa. No em faig responsable de l’ús que cada persona pugui fer de la informació facilitada. No pretenc que et autodiagnostiquis ni pretenc substituir el consell mèdic de cap professional sanitari, per tant, davant de qualsevol malaltia o en cas de dubte consultar sempre a un especialista.

Que tinguis un bon dia!

Silvia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada